Afdrukken E-mail

Het verrekijker-ABC

Welke verrekijker voor welk doel? Welke persoonlijke verwachtingen heeft U? De volgende verklaringen helpen u bij de oriëntatie.

Closefocus

De kortst mogelijk observatie afstand. De dichtbij instelling legt voor de observeerder volledig nieuwe dimensies open. Op een instelling van bijvoorbeeld maar 2,6 m kunt u vlinders of andere insecten op zeer korte afstanden observeren.

Dioptriecompensatie

De compensatie van verschillende zichtsterktes van de ogen.

FL Fluoride lenzen

Lenzen uit fluoride-ionen houdend glas, die de objectieven superachromatische eigenschappen verlenen, dit betekent vermindering van randvertekeningen en natuurgetrouwe kleurweergave tot in kleinste nuances.

Gezichtsveld

Deze waarde geeft aan, hoe veel meter terreinbreedte op 1.000 m afstand door de verrekijker gezien kan worden. Hoe hoger de vergroting, des te kleiner is algemeen gezien het gezichtsveld. Hierbij geven speciale groothoek-oculairs een ver-groting van het gezichtsveld bij verrekijkers

Objectiefdiameter

Het tweede getal van de gegevens van een verrekijker, bijvoorbeeld 56, beschrijft de objectiefdiameter in millimeter. Het is een grootte van de lichthoeveelheid, die in de verrekijker kan binnen treden.

Oculairs

Brildrager-oculairs bieden met en zonder bril het volledige gezichtsveld. Door de constructie van de optiek van Carl Zeiss ligt de uittredepupil minstens 15 mm achter het oculair. Dankzij speciale oogschelpen met schuif-/draaimechaniek of vouwbaar kunnen ook brildragers de totale breedte van het gezichtsveld overzien. Groothoek-oculairs: oculairs, die een bijzonder groot gezichtsveld mogelijk maken.

Oogschelp

Instelbaar gedeelte aan de oculairkant van de kijker dat zorgt voor de nodige afstand tussen het oculair en het oog; het houdt lichtinval van opzij tegen en verhoogt het kijkcomfort. Sommige oogschelpen zijn van rubberachtig materiaal dat omgeklapt kan worden, andere zijn uitschuifbaar.

Prisma's

Dakkant-prisma's: beeldomkeersysteem voor de slanke, iets langere bouwmethode. Geschikt voor dichtbij kijken.

Porroprisma's: beeldomkeersysteem welke een korte bouwwijze mogelijk maken en het ruimtelijk zien bevorderen.

Schemergetal

Voor de prestaties bij zwak licht levert het schemergetal vergelijkende waarden. Deze worden berekend uit de formule wortel uit vergroting vermenigvuldigd met objectiefdiameter. Opgepast: het schemergetal dient alleen als richtwaarde en zegt niets over de schemerprestaties van een verrekijker. Deze worden bepaald door snelle transmissie in het juiste spectraalgebied, laag valslicht aandeel, hoog contrast en resolutie.

Stikstofvulling

Optische apparatuur wordt met gedroogde stik-stof (N2) gevuld, om het binnendringen van vochtigheid en daarmee het beslaan van de optische delen te verhinderen.

Coating

Bijna alle verrekijkers beschikken over een (multi)coating, waardoor een hoge mate aan lichtdoorlaatbaarheid (transmissie) en contrastweergave over het gehele spectraalgebied bereikt wordt. Elk merk heeft hie een eigen aanduiding voor.

Uittrede pupil

De grootte van uittredepupil (in het oculair als lichtgekleurd schijfje zichtbaar) is voor het kijken bij schemering van belang. Deze wordt berekend door de objectiefdiameter te delen door de vergroting . Een 8 x 56 verrekijker heeft dus een uittredepupil van 7 mm.

Vergroting

Het eerste getal van de merktekens, bijvoorbeeld 8, staat voor de vergroting. Het geobserveerde object lijkt dus 8-keer dichterbij, wat bij een afstand van 100 m betekent, dat u het met het blote oog op 12,5 m afstand denkt te zien.